Senaste inläggen

Av webredaktören - 20 september 2008 15:23

Paneldebatt: Upptrappning Afghanistan - Vilken roll spelar de svenska soldaterna?
24 september 2008
Paneldeltagare:
Bengt Kristiansson, före detta generalsekreterare vid Svenska Afghanistankommittén

Stig Toft Madsen, senior researcher vid Nordic Institute of Asian Studies i Köpenhamn

Allan Widman, försvarspolitisk talesman för (fp)
Moderator: Catarina Kinnvall universitetslektor och docent på Statsvetenskapligainstitutionen vid Lunds Universitet.
Arrangörer: Centrum för Mellanösternstudier (CME) SAK/Lunds Afghanistankommitté Swedish South Asian Studies Network (SASNET) Utrikespolitiska föreningen Lund (UPF)
Tid och plats:

den 24 september klockan 19.00 (prick prick), Hörsalen på SOL.

(SOL är universitetets nya Språk- och litteraturcentrum. Det ligger bakom/bredvid UB1.)

Efter debatten bjuds på sedvanligt tilltugg och dryck.

ANNONS
Av webredaktören - 20 september 2008 15:17

Välkomna att delta i Fackeltåg onsdag 8 oktober 2008 för kravet att USA måste sluta bomba Afghanistan.


Vi har de senaste veckorna fått många upprörande bevis på hur civila massakreras när USA:s och Nato:s flyg går till anfall mot afghanska byar och hem.

Enligt uppgifter som styrkts av FN dödades 91 människor varav 60 barn i en enda attack på byn Azizabad utanför Herat 21 augusti. Och det är bara ett exempel av många på hur tusentals människoliv går till spillo i ett meningslöst krig utan slut.

Sverige måste nu ta initiativ till en fredsplan för Afghanistan som innebär att alla parter även talibanerna inbjuds till fredssamtal som syftar till att återställa landets suveränitet och fred.


Och frihet och välfärd för Afghanistans män, kvinnor och barn.


Att svenska soldater deltar som stridande trupp med Nato:s emblem på sina uniformer är  både oacceptabelt och upprörandet. De svenska militära trupperna måste hemkallas och de civila och humanitära insatserna kraftigt öka.

Vi samlas vid Slussen kl 18 för att gå till Sergels torg. Där kommer miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand, vänsterpartiets ordförande Lars Ohly, tidigare nedrustningsminister Maj Britt Theorin och jag att tala från kl 19.


Hjälp oss att se till att denna protest mot det orättfärdiga kriget i Afghanistan hörs över hela Sverige och når ut i världen. Afghanistan behöver fred – inte fler bomber!


Thage G. Peterson
tidigare försvarsminister och riksdagens talman

ANNONS
Av webredaktören - 13 september 2008 00:39


INTE EN MAN, INTE ETT ÖRE TILL KRIGET I AFGHANISTAN


Ledande generaler har startat en kampanj för att Sverige på Natos begäran ska skicka ännu fler soldater till krigets Afghanistan. De vill tydligt medverka i USA:s planer på att förvandla detta frihetsälskande land - som aldrig förr har varit en koloni - till just en sådan.


Utan att afghanerna har bett om det vill man bita sig fast i norra Afghanistan i 5 eller rentav 15 år.


Först spred media uttalandet att de svenska soldaterna bör stanna 15 år, sen dementerade krigsmakten 5 år. Är det meningen vi ska säga: Puh, det var då för väl...


Generalerna sätter öppet och fräckt den politiska agendan i Sverige. Massmedia och politiker arbetar som transportkompanier.


Säg nej till kriget och ta hem trupperna!


(publicerad i Skånska Dagbladet i mars)

Av webredaktören - 13 september 2008 00:36

Nånting mellan 400 och 600 afghaner som bott i Sverige 4-5 år, de flesta med fast jobb, ska nu slutligen avvisas till Afghanistan. Enligt Migrationsverkets beslut.


I höstas var det meningen att det de skulle sändas till södra delarna av landet men efter starka protester erkände verket att där råder väpnad konflikt.


Nu ska de dumpas på den amerikanska - en gång sovjetiska - militärbasen Baghram. Ett uttryck för ironi eller cynism? Basen har många kallat ett afghanskt Guantanamo...


Enligt institutionen för freds- och konfliktforskning i Uppsala är Afghanistan det land där flest människor dödats i strider under 2007.


Utöver det krig som rasar råder i landet, enligt UD:s rapportering, närmast total laglöshet, med utomrättsliga avrättningar, tortyr, godtyckliga frihetsberövanden och människohandel.Beslutet om avvsiningarna är mot den här bakgrunden obegripligt.


Kan det vara i överensstämmelse med lagstiftarens intentioner med skyddsbestämmelserna i utlänningslagen? När en flykting avvisas måste de i enlighet med FN:s flykingkonvention garanteras en varaktig säker situation i hemlandet. Sådana garantier kan ingen lämna om Afghanistan idag.


Det enda rimliga är att ge personer från Afghanistan permanenta tillstånd att stanna i Sverige så att de kan börja bygga en framtid här.


(publicerad i Skånska Dagbladet i början av februari)

Av webredaktören - 13 september 2008 00:08

har vi huvudsakligen förberett ett seminarium på European Social Forum 2008.

Afghanistan: Ta hem trupperna!/Troops out!/Truppen raus!
Fredag 19 september, kl 14-17

Moriskan, Norra Parkgatan, Folkets Park


Huvudarrangörer: Afghanistansolidaritet - Glokala Folkhögskolan, Malmö - 
FredsVagt ved Christiansborg - Bundesausschuss Friedensratschlag. Övriga fjorton medarrangerande föreningar finner du på www.afghanistan.nu

Av webredaktören - 13 september 2008 00:06

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se