Direktlänk till inlägg 13 september 2008

Avvisningarna av asylsökande

Av webredaktören - 13 september 2008 00:36

Nånting mellan 400 och 600 afghaner som bott i Sverige 4-5 år, de flesta med fast jobb, ska nu slutligen avvisas till Afghanistan. Enligt Migrationsverkets beslut.


I höstas var det meningen att det de skulle sändas till södra delarna av landet men efter starka protester erkände verket att där råder väpnad konflikt.


Nu ska de dumpas på den amerikanska - en gång sovjetiska - militärbasen Baghram. Ett uttryck för ironi eller cynism? Basen har många kallat ett afghanskt Guantanamo...


Enligt institutionen för freds- och konfliktforskning i Uppsala är Afghanistan det land där flest människor dödats i strider under 2007.


Utöver det krig som rasar råder i landet, enligt UD:s rapportering, närmast total laglöshet, med utomrättsliga avrättningar, tortyr, godtyckliga frihetsberövanden och människohandel.Beslutet om avvsiningarna är mot den här bakgrunden obegripligt.


Kan det vara i överensstämmelse med lagstiftarens intentioner med skyddsbestämmelserna i utlänningslagen? När en flykting avvisas måste de i enlighet med FN:s flykingkonvention garanteras en varaktig säker situation i hemlandet. Sådana garantier kan ingen lämna om Afghanistan idag.


Det enda rimliga är att ge personer från Afghanistan permanenta tillstånd att stanna i Sverige så att de kan börja bygga en framtid här.


(publicerad i Skånska Dagbladet i början av februari)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av webredaktören - 8 november 2009 19:54

  "Tortyrens återkomst" Mattias Gardellsamtalar med Jan Hjärpe om sin bok med samma titel.14 novemberkl. 15-17 Magasinet, byggnaden söder om Domkyrkan, samma hus som bokhandeln Arken men ingång på baksidan.   Mattias Gardell är professor i ...

Av webredaktören - 25 september 2009 14:39

  Vi visar en film om hur kriget i Afghanistan drabbar barnen:  Krigens børn/Children's War – en film om hur kriget i Afghanistan drabbar barnen. Filmen är inte textad på svenska, speakerrösten talar engelska. Efter visningen tillfälle till...

Av webredaktören - 23 september 2009 15:43

Offentligt möte i Lund.   Läget i Afghanistan och det svenska deltagandet i kriget. Röd Torsdag hos (V), som gästas av Anders Davidson och Magnus Göransson från Afghanistansolidaritet. Torsdag 1 oktober, kl 19.00–21.00 Lokal: Svart...

Av webredaktören - 29 augusti 2009 15:42

Ann Jones talar söndag 11/10 kl 15, Stora salen, IOGT-NTO, Bantorget 5, Lund. Ann Jones, USA. Författare, fotograf och aktivist för medborgerliga rättigheter, kvinnors rättigheter och fred. Efter 11 september reste hon till Afghanistan, där hon arbet...

Av webredaktören - 29 augusti 2009 15:37

Följande lördageftermiddagar kl 15-17: 3/10, 14/11, 5/12---"Vems islam?"Mohammad Fazlhashemisamtalar med Jan Hjärpe om sin bok med samma titel.3 oktoberkl. 15-17Mohammad Fazlhashemi är professor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se